De kracht van kwetsbaarheid

Van grootste skepticus tot grootste fan

Ontwapende & inspirerende ervaring, heel dichtbij, van Mascha van der Graaff

‘’Mijn vader was een hele lieve, conservatieve en Calvinistisch opgevoede man die nauwelijks praatte over zijn emoties. Hij werd ernstig ziek (hij is eind 2014 overleden) en was het er niet mee eens dat ik, als zeer gedreven carrière-vrouw, mijn mooie baan bij ING had opgezegd om mijn eigen bedrijf te starten. Ik probeerde hem uit te leggen dat ik me al heel lang in en tijdens mijn studie en in en naast mijn werk steeds verder verdiept en toegewijd had aan persoonlijke- en organisatieverandering en coaching. Hij snapte niet dat ik ‘de zoveelste coach’ wilde worden en koos voor een ‘onzeker ondernemersbestaan’ (al was hij zelf ondernemer). Maar bovenal vond hij de Energy Scan ‘zweverig’.

Ik vertelde hem dat we juist met onze gedachtes vaak zweven in het verleden en in de toekomst i.p.v. in het nu te zijn en ‘mindfulness’ eigenlijk heel aards en grounded is. En dat de Energy Scan een soort mindfulness tool is, de positieve effecten van mindfulness wetenschappelijk zijn bewezen en het ook in het zakenleven veelvuldig wordt toegepast. Nog steeds sceptisch, besloot hij mijn nieuwe werk m.b.v. de Energy Scan toch maar te gaan ervaren; ‘’Oké, kom maar op met die scan dan”.

Het was een onvergetelijk mooie ervaring; mijn vader herkende wat hij op het scherm zag . In zijn zieke longen was duidelijk een energieverlies te zien. Hij ontdekte waarom hij zijn gevoel nauwelijks liet zien. Hij wilde ‘sterk’ zijn en wilde niet dat zijn emoties en worstelingen een last zouden zijn voor andere mensen en hij wilde ruzie voorkomen. Hij realiseerde zich niet dat we misten dat hij deelde wat er aan de hand was. Hij opende zich en luchtte zijn hart. Hij vertelde waarmee hij geworsteld had, wat voor gebeurtenissen hem zwaarder waren gevallen dan we wisten, waar hij spijt van had en hij sprak zijn liefde expliciet uit.

Als calvinistische en conservatieve man had hij nooit “Ik hou van je” gezegd. Hij dacht dat dit overdreven en onnodig was om te zeggen. Hij veranderde van gedachten en sprak het uit met tranen in zijn ogen. We hebben onze emoties geuit en elkaar omhelsd. Mijn vader bleef zijn gedachten en gevoelens meer uiten. Onze band werd nog veel hechter.

Mijn ouders, 43 jaar samen, zaten weer op de bank als een verliefd stel, elkaar aanrakend en aankijkend.

Hij vertelde me ook dat hij gekwetst was door iets wat ik als puber gezegd had. Ik had iets doms gezegd en ik bedoelde er niet mee wat mijn vader dacht dat ik bedoelde (hij liet de context waarin het gezegd werd weg en trok toen een conclusie die hij niet uitsprak). Ik realiseerde me toen niet dat het mijn vader kwetste en ongemerkt effect had op zijn beeld van mij.

”Between what is said and not meant and meant and not said a lot of love is lost”
Kahlil Gibran

Ik weet dat er veel mensen zoals mijn vader zijn, die vaak hun gedachten en gevoelens niet uiten. Je ‘kwetsbaarheid’ durven tonen, m.a.w. authentiek zijn en ook over je gevoelens en innerlijke worstelingen praten, is krachtig en moedig.

Als je meer van jezelf laat zien, valt er een schild weg en kun je meer ‘mens zijn’ en voelen mensen zich meer verbonden met je. Je kunt beter samenwerken, (werk)relaties onderhouden, authentiek leiderschap tonen en tot betere (team) prestaties komen. Fouten maken is bijvoorbeeld heel menselijk. Je leert en groeit ervan. Schaamte over ‘fouten’ die je gemaakt hebt of de onmacht die je gevoeld hebt (ook in je vroege jeugd waarin je geen positie / autoriteit, kennis en know-how had hoe met de situatie om te gaan) kan je ongemerkt blokkeren de beste versie van jezelf te zijn.

Deze prachtige ervaring met mijn vader en familie heeft veel voor mij betekend. Het heeft mijn drive versterkt om dit werk met toewijding en passie te doen. Ik gun elke persoon, elk gezin, elk team en elke organisatie de authenticiteit, openheid, verbondenheid, moed, inspiratie en creativiteit die er van nature zijn als we onszelf laten zien en in flow zijn’’.
 

 
Vader van Mascha, fanatiek skiër op en top in zijn element. In ‘flow’.
Moeiteloosheid is een sleutelkenmerk van de natuur.
In de natuur heet “flow” synergie. Synergie is de optimale benutting van energie. Dat doet de natuur ‘van nature’.

De term ‘flow’, ook wel ‘the zone’ genoemd, beschrijft een staat van niet-weerstand. Het is de staat van optimale ervaring in de zintuiglijke wereld, waarin je in het moment zo volledig door iets in beslag wordt genomen dat er geen ruimte meer is voor irrelevante zaken. Topsporters proberen zoveel mogelijk in deze staat te zijn omdat ze dan tot hun uiterste focus en prestaties komen. Johan Cruijff merkte bijvoorbeeld dat hij haast niets meer van het publiek merkte als hij in ‘flow’ speelde en hij kon niet duidelijk maken hoe hij ervoor zorgde dat hij vaak vrij liep; “op het veld ging het vanzelf’’.

Deze staat van zijn bereik je bijvoorbeeld ook als je opgaat in het lezen van een boek, het bekijken van een film of bijvoorbeeld in de fysieke liefde. Of als je precies blijkt aan te voelen wat een ander denkt en voelt of als in jouw werk in een creatieve brainstorm de ideeën en woorden als vanzelf in je opkomen.

Flow is ongefragmenteerde ervaring. We zijn blij zonder reden. Kleine kinderen hebben tot hun tweede levensjaar nog geen sociale defensiemechanismen. Zoals kinderen zijn, zo is onze essentie: onbevangenheid, pure ‘onschuld’, natuurlijk geluk. Wij verliezen deze essentie en daarmee ook onze authenticiteit wanneer we onze gevoelens voor onszelf en de ander afschermen. Zo ontstaat er (onbewust) weerstand in ons tegen bepaalde emoties. Kinderen zijn van nature open-minded, creatief, geïnspireerd door alles wat ze leren. Naar onze mening, ben je een leraar en student en stop je nooit met leren. (Jouw) kinderen kunnen je inspireren om het (onbevangen) kind in je te tonen.

Wanneer ben jij ‘in flow’ en in contact met jezelf, je gevoel en je lichaam en wanneer mag er stilte zijn? Wanneer laat je jouw gevoelens stromen en is er acceptatie en inzicht en snap je wat jouw onderliggende behoefte of grens is? En wanneer ben jij niet on-bevangen? Waar scherm jij jouw gevoel af? Welke gevoelens vind jij moeilijk te uiten en te verteren en welke gevoelens heb jij opgekropt? Je komt erachter in een Inner Selfie sessie.

Inner Dive (oprichter Mascha en haar partners en collega’s) wil mensen laten ontdekken hoe ze zoveel mogelijk in deze staat komen en zo min mogelijk in stress en onbewuste patronen.