Kwetsbaarheid is moed

Van grootste skepticus tot grootste fan

Ontwapende & inspirerende ervaring, heel dichtbij, van Mascha van der Graaff

Op de foto hierboven zie je mijn vader terwijl hij van vrienden in Zwitserland leerde skiën. Hij werkte daar een jaar.
Hij bleef heel fanatiek skiën en was tijdens de wintersportvakanties op en top in zijn element.
In ‘flow’.

‘’Mijn vader werd ernstig ziek (hij is eind 2014 overleden aan longfibrose) en was het er niet mee eens dat ik, als zeer gedreven carrière-vrouw, mijn mooie baan bij ING had opgezegd om mijn eigen bedrijf te starten. Ik probeerde hem uit te leggen dat ik me al heel lang in en tijdens mijn studie en in en naast mijn werk steeds verder verdiept en toegewijd had aan persoonlijke- en organisatieverandering en coaching. Hij snapte niet dat ik ‘de zoveelste coach’ werd en koos voor een ‘onzeker ondernemersbestaan’ (al was hij zelf ondernemer). Maar bovenal vond hij de Energy Scan ‘zweverig’.

Ik vertelde hem dat we juist met onze gedachtes vaak zweven in het verleden en in de toekomst i.p.v. in het nu te zijn en ‘mindfulness’ eigenlijk heel aards en grounded is. En dat de Energy Scan een soort mindfulness tool is, de positieve effecten van mindfulness wetenschappelijk zijn bewezen en het ook in het zakenleven veelvuldig wordt toegepast.

‘’Oké, kom maar op met die scan dan”, zei hij nog steeds sceptisch.

Het was een onvergetelijk mooie ervaring; mijn vader herkende wat hij op het scherm zag . In zijn zieke longen was veel energieverlies te zien. Hij ontdekte waarom hij zijn gevoel nauwelijks liet zien. Hij wilde ‘sterk’ zijn en hij dacht dat zijn emoties en worstelingen een last zouden zijn voor andere mensen. Bovendien wilde hij ruzie voorkomen.

Hij realiseerde zich niet dat we misten dat hij deelde wat er aan de hand was. Hij opende zich en luchtte zijn hart.

”Between what is said and not meant and meant and not said a lot of love is lost”
Kahlil Gibran

Mijn vader vertelde me zo ook dat hij gekwetst was door iets wat ik als tiener gezegd had. Ik had iets doms gezegd en ik bedoelde er niet mee wat mijn vader dacht dat ik bedoelde (hij liet de context waarin het gezegd werd weg en trok toen een conclusie die hij niet uitsprak). Ik realiseerde me toen niet dat het mijn vader kwetste en ongemerkt effect had op zijn beeld van mij.

Als calvinistische en conservatieve man had mijn vader nooit “Ik hou van je” gezegd. Hij dacht dat dit overdreven en onnodig was om te zeggen. Hij veranderde van gedachten en sprak het uit met tranen in zijn ogen.
We omhelsden elkaar met tranen in onze ogen.

Mijn vader vertelde nog meer over waarmee hij geworsteld had, wat voor gebeurtenissen hem zwaarder waren gevallen dan we wisten, waar hij spijt van had en hij sprak zijn liefde expliciet uit. Mijn vader bleef zijn gedachten en gevoelens meer uiten ook omtrent zijn ziekte. Onze band werd nog veel hechter.

Mijn ouders, 43 jaar samen, zaten weer op de bank als een verliefd stel, elkaar aanrakend en aankijkend

Het was een hele tijd geleden dat ze überhaupt naast elkaar zaten want mijn vader zat altijd op “zijn” fauteuil. Ze namen echt tijd voor elkaar. Die blik in hun ogen en die aandacht naar en liefde en zorg voor elkaar was zo mooi en hartverwarmend om te zien als dochter. Dat beeld en de liefde die ik voelde blijft me altijd bij.

Deze prachtige ervaring met mijn vader en familie heeft veel voor mij betekend. Het heeft mijn drive versterkt om dit werk met toewijding en passie te doen. Ik gun elke persoon, elk gezin, elk team en elke organisatie de authenticiteit, openheid, verbondenheid, moed, inspiratie en creativiteit die er van nature zijn als we onszelf laten zien en in flow zijn’’.

Op de foto hierboven zie je een zwerm vogels.
Moeiteloosheid is een sleutelkenmerk van de natuur.
In de natuur heet “flow” synergie. Synergie is de optimale benutting van energie.
Dat doet de natuur ‘van nature’.

Wat is "flow"? Lees verder

Flow is moeiteloosheid.
Het is een sleutelkenmerk van de natuur.
In de natuur heet “flow” synergie.
Synergie is de optimale benutting van energie.
Dat doet de natuur ‘van nature’. Dat zie je bijvoorbeeld aan een zwerm vogels.

De term ‘flow’, ook wel ‘the zone’ genoemd, beschrijft een staat van niet-weerstand.
Het is de staat van optimale ervaring in de zintuiglijke wereld, waarin je in het moment zo volledig door iets in beslag wordt genomen dat er geen ruimte meer is voor irrelevante zaken.
Topsporters proberen zoveel mogelijk in deze staat te zijn omdat ze dan tot hun uiterste focus en prestaties komen.
Johan Cruijff merkte bijvoorbeeld dat hij haast niets meer van het publiek merkte als hij in ‘flow’ speelde en hij kon niet duidelijk maken hoe hij ervoor zorgde dat hij vaak vrij liep; “op het veld ging het vanzelf’’.

Deze staat van zijn bereik je bijvoorbeeld ook als je opgaat in het lezen van een boek, het bekijken van een film of bijvoorbeeld in de fysieke liefde.
Of als je precies blijkt aan te voelen wat een ander denkt en voelt of als in jouw werk in een creatieve brainstorm de ideeën en woorden als vanzelf in je opkomen.

Flow is ongefragmenteerde ervaring.
We zijn blij zonder reden.
Kleine kinderen hebben tot hun tweede levensjaar nog geen sociale defensiemechanismen.
Zoals kinderen zijn, zo is onze essentie: onbevangenheid, pure ‘onschuld’, natuurlijk geluk. Wij verliezen deze essentie en daarmee ook onze authenticiteit wanneer we onze gevoelens voor onszelf en de ander afschermen.
Zo ontstaat er (onbewust) weerstand in ons tegen bepaalde emoties.
Kinderen zijn van nature open-minded, creatief, geïnspireerd door alles wat ze leren.
Naar onze mening, ben je een leraar en student en stop je nooit met leren. (Jouw) kinderen kunnen je inspireren om het (onbevangen) kind in je te tonen.

Wanneer ben jij ‘in flow’ en in contact met jezelf, je gevoel en je lichaam en wanneer mag er stilte zijn?
Wanneer laat je jouw gevoelens stromen en is er acceptatie en inzicht en snap je wat jouw onderliggende behoefte of grens is?
En wanneer ben jij niet on-bevangen? Waar scherm jij jouw gevoel af?
Welke gevoelens vind jij moeilijk te uiten en te verteren en welke gevoelens heb jij opgekropt?
Je komt erachter in een Inner Dive sessie.

Inner Dive (oprichter Mascha en haar partners en collega’s) wil mensen laten ontdekken hoe ze zoveel mogelijk in een staat van Flow komen en zo min mogelijk in stress en onbewuste patronen.

Waarom is kwetsbaar durven zijn belangrijk? Lees verder

Ieder mens uit gedachten en gevoelens en behoeftes weleens niet. Je ‘kwetsbaarheid’ durven tonen, m.a.w. authentiek zijn en ook over je gevoelens en innerlijke worstelingen praten, is krachtig en moedig.

Als je meer van jezelf laat zien, valt er een schild weg en kun je meer ‘mens zijn’ en voelen mensen zich meer verbonden met je. Je kunt beter samenwerken, (werk)relaties onderhouden, authentiek leiderschap tonen en tot betere (team) prestaties komen. Fouten maken is bijvoorbeeld heel menselijk. Je leert en groeit ervan. Schaamte over ‘fouten’ die je gemaakt hebt of de onmacht die je gevoeld hebt (ook in je vroege jeugd waarin je geen positie / autoriteit, kennis en know-how had hoe met de situatie om te gaan) kan je ongemerkt blokkeren de beste versie van jezelf te zijn.

Oprichter van Inner Dive

Mascha van der Graaff
Mascha wil mensen verbinden met zichzelf en anderen en bruggen bouwen.

Op de foto’s hierboven zie je Mascha tijdens een bijzondere ontmoeting met een olifant in een elephant shelter in Cambodja. We maakten in de vrije natuur echt contact en kwamen naar elkaar toe gelopen. Blij. Open-minded. On-bevangen. In flow. Zo ont-moet Mascha jou ook graag.

Mascha wil mensen verbinden met zichzelf en anderen en bruggen bouwen.

Wie is Mascha? Enkele kernwoorden die veel mensen terugkoppelen over haar als mens: warm, (breed) geïnteresseerd, open, ... Lees verder

Enkele kernwoorden die veel mensen terugkoppelen over Mascha als mens: warm,  (breed) geïnteresseerd, open, creatief, oprecht, gepassioneerd, nuchter en scherp. Mascha wil zo open-minded en onbevangen mogelijk blijven. Net als kinderen van nature zijn. Haar dochter Avalon inspireert, spiegelt en vertedert haar elke dag. Ze vindt het een bijzonder mooi geschenk dat ze moeder geworden is van haar, vlak voor haar veertigste.

Naast haar brede kennis en ervaring op het gebied van coachen en persoonlijke ontwikkeling, heeft Mascha een achtergrond als bedrijfskundige (inclusief een executive master) en een 9-jarige corporate carrière. Ze adviseerde het managementteam van Robeco, ING and NN Group en haar diverse business lines op het gebied van cultuurverandering, interne communicatie en richtte een goede doelenfonds op. Ze snapt hoe het (corporate) bedrijfsleven en haar bureaucratie, politiek en onderstroom werkt en heeft daarin als dochter van Rotterdamse ondernemers geleerd met soms vallen en opstaan.
Ze wordt daardoor als nuchter, aards en praktisch ervaren door haar klanten (veelal professionals en leiders). Naast empathisch en invoelend. Ze waakt ervoor om in een zogenaamd spiritueel ego of in een subcultuur te verzanden.

Een aantal van haar fascinaties / interesses / bezigheden: mensen, mindfulness, kwantumfysica, epigenetica, holistisch denken, vitaliteit, lezen, muziek, dansen, kunst, reizen, hardlopen op barefoot schoenen, skiën en duiken.

Inner Selfie als onderdeel van een coachings- of trainingstraject

Mascha is partner in de leiderschaps-, energiemanagement- en persoonlijk- & business transformatie programma’s van Perceptie.
Ze werkt daarnaast samen met andere trainers, coaches en consultants. Zoals coaches die gespecialiseerd zijn in burn-out en mobiliteit / loopbaanbegeleiding.
Zij hebben als onderdeel van hun trajecten een Inner Dive sessie.

Na een (deep) Inner Dive sessie van een van tevoren besproken tijd (minimaal een uur) maakt Mascha een persoonlijke rapportage met veel informatie en inzichten. Ze noemt het een Inner Selfie. Een foto van jezelf van binnen.
Zoveel mogelijk in de woorden van de coachee en met de persoonlijke foto’s van de Energy Scan.
Veel coachees geven aan dat dit een document is waar je hun hele leven op terug kunnen kijken. Je ontwikkelt jezelf natuurlijk voortdurend en ons brein is plastisch maar het blijft ons inziens goed om regelmatig aan zelfreflectie te doen.
Door uitgebreid te kijken naar je talenten en kwaliteiten.
En door te bekijken of je (toch) niet (weer) in je valkuilen beland bent.

De Inner Dive sessie is ook goed als jaarlijkse / periodieke persoonlijke APK in te zetten. Want waarom zorgen we heel goed voor en investeren we veel in onze auto maar zorgen we vaak niet zo goed en duurzaam voor onszelf en onze gevoelswereld?

De coaches waar Mascha mee samenwerkt en hun coachees nemen de (persoonlijke) Inner Selfie rapportage mee als waardevolle input in hun verdere traject.
Meestal vindt de Inner Dive sessie plaats na de intake en een eerste gesprek met de coach of na een eerste deel van de training.